Coursera „Vaccines“: Mokslininkas apie skiepus

Nuo rugsėjo 3d. prasidėjo 9 savaičių MOOC „Vaccines“ („Skiepai“). Jį parengė Pensilvanijos universiteto (priklausančio „Ivy League“) Perelman medicinos mokykla. Dėstytojas – žymus skiepų mokslininkas, pediatrijos daktaras Paul A. Offit, vienas iš rotaviruso skiepų išradėjų.
Labai abejoju, ar į šį kursą bus užsirašiusių daug „antiskiepų judėjimo“ žmonių. Jiems turbūt vien Paul A. Offit vardas sukeltų didžiulę atmetimo reakciją. Šis pediatras yra parašęs ne tik daugybę mokslinių straipsnių, bet ir nemažai šviečiamojo pobūdžio knygų apie skiepus. Kelių jų pavadinimai:

• „Killing Us Softly: The Sense and Nonsense of Alternative Medicine“ (JAV leidimo pavadinimas kiek skiriasi: „Do You Believe in Magic?“) – „Mus žudo švelniai: Alternatyviosios medicinos sąmonės ir nesąmonės“ (JAV – „Ar tikite burtais?“);
• „Deadly Choices: How the Anti-vaccine Movement Threatens Us All“ – „Mirtini pasirinkimai: Kaip anti-skiepų judėjimas kelia grėsmę mums visiems“
• „Vaccines and Your Child: Separating Fact from Fiction“ (su bendraautore) – „Skiepai ir jūsų vaikas: Atskiriant faktus nuo prasimanymų“
• „The Cutter Incident: How America‘s First Polio Vaccine Led to the Growing Vaccine Crisis“ – „Cutter incidentas: Kaip Amerikos pirmieji skiepai nuo poliomielito paskatino augančią skiepų krizę“
• „Your Baby‘s Best Shot: Why Vaccines are Safe and Save Lives“ (su bendraautoriais)
Žodžiu, turėtų būti aišku, kad kurse nebus jokių „kitų pusių“ (kad ir ką tai galėtų reikšti), „už ir prieš argumentų“ – „antiskiepininkams“ nėra ką veikti. Na, nebent forumuose piktintis ir bandyti įtikinti kitus, kad dėstytojas neprofesionalus, neobjektyvus ir t.t.

Kursas nei itin ilgas, nei labai intensyvus. Aprašyme nurodyta, kad jam pakanka skirti vos 2 valandas per savaitę. Sėkmingai kursą pabaigę gaus sertifikatus („Statement of Accomplishment“). Pensilvanijos universiteto „Coursera“ sertifikato dar neturiu, tai dar viena paskata užsiregistruoti ir daugiau sužinoti apie skiepus.

Įvadinė paskaita
Paul Offit kursą pradeda nuo to, kad JAV yra žmonių, kurie nusprendžia nesiskiepyti (tiksliau, neskiepyti savo vaikų). Priklausomai nuo valstijos, galimos trys priežastys, kurias tokie žmonės gali pateikti:
Medicininė. Na, čia klausimų nekyla. Jei vaikas (ar suaugęs) yra alergiškas tam tikrai skiepo sudedamajai daliai, tai skiepyti negalima. Pvz., kiaušinio proteinui, kuris yra skiepuose nuo gripo. Ar želatinai, kuri naudojama kaip stabilizatorius vėjaraupių skiepuose.
Filosofinė, arba asmeninių įsitikinimų. Pasak daktaro Offit, tokią priežastį atsisakant skiepų leidžia pateikti pusė JAV valstijų. Jam ši priežastis atrodo nepriimtina. Juk nereikia skiepais „tikėti“, kad jie veiktų – reikia susipažinti su moksline puse, vadinamąja „įrodymais grįsta medicina“.
Religinė. JAV tokią priežastį leidžia pateikti beveik visos valstijos, išskyrus Vakarų Virginiją ir Misisipę. Paul Offit kyla klausimas – jei jūsų religija draudžia skiepus, kokia tai religija? Tai negali būti viena iš didžiųjų religijų, nes jų šventosiose knygose nėra užsimenama apie skiepus – ir nenuostabu, juk pirmieji skiepai atsirado tik XVIII amžiaus pabaigoje. Na, nebent tai būtų kokia nors iš naujųjų krikščionių sektų, kurių požiūris į mediciną labai skeptiškas ir jie vengia apskritai gydytis, ne tik skiepytis.

Kurso tikslas: suprasti, kas ir kokie yra skiepai, kaip jie gaminami, kaip jie veikia, ir kodėl jie vis dar yra svarbūs.

Įrašas paskelbtas temoje Coursera, Vaccines. Išsisaugokite pastovią nuorodą.

3 komentarai

  1. logika sakė:

    Smagu matyti daugiau žmonių, atradusių coursera 🙂

  2. Asta sakė:

    logika, o kokius kursus jūs Courseroje studijavote ar studijuojate?
    Aš stengiuosi vienu metu po vieną, bet ne visada išeina, ten tiek daug įdomių dalykų. „Užsikabinau“ vasarį, kol kas penkis esu pabaigusi.

  3. logika sakė:

    Studijuoju Creativity, Innovation and Change ir Think Again. Pradėjau vieną, bet pasirodė per mažai 😀

Komentavimo galimybė išjungta.