Coursera

Vienas kolega vis užsimindavo apie Coursera, bet tik kai rekomendavo konkretų kursą, pagaliau prisiruošiau prisiregistruoti ir pati išbandyti. Ir iškart susidūriau su nauju (man) terminu – MOOC (Massive Open Online Course) – nemokamos/atviros virtualios studijos, skirtos masėms.

Prisiregistravau, žiūrinėjau jų siūlomų kursų sąrašą ir galvojau – kur aš buvau anksčiau, kodėl apie juos nežinojau? Na, labai gal ir nepavėlavau, nes jų veikla prasidėjo visai neseniai – 2012 pavasarį.

Coursera siūlo daugybę nemokamų virtualių kursų. Šiuo metu jie turi 33 universitetus-partnerius, tarp kurių yra geriausi pasaulyje universitetai: keturi Ivy League (Brown, Columbia, Princeton, Penn) Duke, Caltech, Stanford ir kt. Kursų įvairovė didžiulė: biologija, IT, ekonomika, medicina, socialiniai mokslai ir t.t. Žodžiu, tik rinkis, registruokis ir studijuok. Dauguma kursų sėkmingai pabaigusiems išduoda pažymėjimus. Bet, žinoma, galima ir tiesiog savo malonumui/smalsumui studijuoti – kiekvienam savo.

Kolega buvo rekomendavęs du kursus, kurie prasideda 2013 sausio 28 d. : „E-learning and Digital Cultures“ bei „Fundamentals of Online Education: Planning and Application“. Nutariau, kad pradžiai užteks vieno. Pasirinkau pirmąjį – „E-learning and Digital Cultures“. Todėl, kad (1) jį organizuoja University of Edinburgh, (2) iš aprašo ir įvadinio video pristatymo pasirodė įdomesnis už kitą kursą, (3) kurso pristatyme buvo minėta, kad žiūrėsime trumpus video (tai pavadino „film festival“) ir (4) kurso aprašyme buvo paminėta „Matrica“. Žodžiu, aprašas sudomino. Užsiregistravau ir laukiau studijų pradžios.

Įrašas paskelbtas temoje Coursera. Išsisaugokite pastovią nuorodą.